Batterij met slimme sturing of voor zelfverbruik?

De vraag of batterijen momenteel rendabel zijn en of je moet kiezen voor een batterij voor zelfverbruik of een batterij met slimme sturing, wordt vaak gesteld. Met een slimme sturing kan je batterij stroom aankopen en verkopen op de energiebeurs. Maar elk voordeel heeft ook nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen beide batterijen en geven we enkele belangrijke zaken mee waarmee je rekening moet houden als je voor een slimme sturing kiest.

Wat is een Slimme Batterij?

Een slimme batterij kan dezelfde batterij zijn als een batterij voor zelfverbruik, maar met een extra kastje voor slimme sturing. Deze slimme sturing is verbonden met het internet en houdt rekening met beursprijzen en weersvoorspellingen om te beslissen wanneer hij gaat laden en ontladen. Veel merken bieden slimme sturingen aan die op verschillende batterijen kunnen worden aangesloten. Om optimaal te profiteren van een slimme sturing, moet je een dynamisch stroomcontract hebben, waarbij de stroomprijs elk uur wisselt en gebaseerd is op de energiebeurs.


Voordelen van een Slimme Sturing

Rendement in de Winter

Een groot voordeel van slimme sturing is dat je batterij ook in de winter werkt. Zonder slimme sturing gebruik je je batterij van november tot maart nauwelijks omdat je zonnepanelen dan weinig opwekken. Met slimme sturing en een dynamisch stroomcontract kan je batterij op goedkope momenten opladen, vaak 's nachts, zodat je overdag goedkopere stroom kunt gebruiken.

Hogere Injectievergoeding

Bij een dynamisch stroomcontract is de injectievergoeding vaak bijna gelijk aan je afnametarief, minus een percentage voor de energieleverancier. Dit kan resulteren in een hogere gemiddelde injectievergoeding dan bij een vast of variabel contract. Echter, op momenten met veel aanbod en weinig vraag kunnen prijzen lager of zelfs negatief worden.

Handelen op de Onbalansmarkt

Sommige slimme sturingen kunnen handelen op de onbalansmarkt, wat extra rendement oplevert. De onbalansmarkt corrigeert verschillen tussen voorspelde en werkelijke vraag en aanbod op het net. Je batterij kan dan opladen of ontladen als de netfrequentie uit balans is, wat hoge vergoedingen kan opleveren.

Nadelen van een Slimme Sturing

Netkosten

Je bespaart alleen op de naakte energieprijs, niet op netkosten, belastingen en btw. Dit betekent dat je ongeveer op de helft van je energiekosten bespaart. Stel dat je stroomprijs €0,15 is, dan zijn de netkosten, belastingen en btw ook ongeveer €0,15. Hierop bespaar je dus niet.

Negatieve Stroomprijzen

Bij een dynamisch stroomcontract moet je opletten voor negatieve prijzen. Zorg ervoor dat je slimme sturing kan voorkomen dat je stroom injecteert bij negatieve prijzen, anders betaal je om stroom op het net te zetten.

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Automatische Algoritmes

Slimme sturing werkt met algoritmes die je verbruiksprofiel leren kennen en daarop beslissingen baseren. Omdat je verbruik niet elke dag hetzelfde is, kan het algoritme soms verkeerde keuzes maken. Het idee is dat je de sturing los kunt laten en op jaarbasis ziet wat je bespaard hebt.

Moeilijkere Berekening Terugverdientijd

Het berekenen van de terugverdientijd van een slimme sturing is complexer dan bij gewone zonnepanelen en batterijen. Er zijn veel variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. Bedrijven die slimme sturingen aanbieden, geven vaak optimistische rendementsberekeningen.

Snellere Degradatie van de Batterij

Door de intensievere werking van een slimme batterij kan deze sneller degraderen. Een batterij heeft vaak een garantie van 10 jaar en bijvoorbeeld 6000 cycli. Bij slimme sturing bereik je sneller deze 6000 cycli, waardoor de batterij eerder aan rendement verliest dan bij zelfverbruik.

Grotere Capaciteit Nodig

Voor optimale slimme sturing heb je een grotere capaciteit nodig dan bij zelfverbruik. Bij zelfverbruik stem je de batterijcapaciteit af op je nachtverbruik. Voor slimme sturing baseer je de capaciteit op je dagverbruik, zodat je in de winter 's nachts kunt opladen. Een grotere capaciteit zorgt ervoor dat je in de zomer overtollige stroom in de ochtend kunt verkopen en meer rendement kunt behalen.


De Gewone Thuisbatterij voor Zelfverbruik

Voordelen

  • Eenvoud: Een gewone thuisbatterij heeft slechts één taak: je zelfverbruik optimaliseren. Op zelf opgewekte en verbruikte stroom bespaar je het meest, omdat je geen netkosten, belastingen en btw betaalt.
  • Lage Capaciteit: Voor zelfverbruik is een kleinere capaciteit vaak voldoende, zeker als je overdag ook zelf stroom verbruikt of apparaten programmeert.
  • Geen Extra Kosten: Er zijn geen extra kosten voor slimme sturing. Je kunt later altijd nog een slimme sturing toevoegen.

Nadelen

  • Lager Winterrendement: Van april tot september levert je batterij een hoog rendement, maar van oktober tot maart daalt het rendement. In december en januari is je batterij 90% van de tijd leeg.
  • Beperkt Gebruik: Zonder slimme sturing blijft je batterij ongebruikt als je zonnepanelen weinig opwekken.


Conclusie

Een slimme sturing biedt waarschijnlijk een hoger rendement, maar komt met meer risico's en complexiteit. Het algoritme moet goed werken en je moet op negatieve prijzen letten. De batterij degradeert sneller door intensiever gebruik.

Een gewone thuisbatterij is eenvoudiger en betrouwbaarder, en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend bent. Later kun je altijd een slimme sturing toevoegen als je dat wilt. Kies je voor eenvoud en zekerheid, dan is een gewone thuisbatterij de beste optie. Wil je het maximale rendement en ben je bereid meer risico te nemen, dan kan een slimme sturing aantrekkelijk zijn