
Digitale meter verplicht in 2025, wat nu met mijn zonnepanelen?
Vanaf 2025 mag je als je zonnepanelen hebt met een terugdraaiende teller de digitale meter niet meer weigeren. Je wordt verplicht om een digitale meter te laten installeren. Wat kun je nu het beste doen om toch nog een mooi rendement te behalen en is het interessant om extra zonnepanelen of een thuisbatterij te plaatsen? In dit artikel gaan we hier verder op in.
Wat Verandert er met de Digitale Meter?
De digitale meter registreert alle stroom die je opwekt en niet zelf verbruikt. Deze stroom wordt dan "verkocht" aan je energieleverancier, dit wordt de injectievergoeding genoemd. De injectievergoeding is veel lager dan de prijs die je zelf moet betalen voor je stroom. Om deze reden blijven veel mensen met zonnepanelen zich verzetten tegen de digitale meter. Daarnaast meet een digitale meter ook je verbruikspieken en worden je netkosten berekend op basis van deze pieken.
Grootste Verliezers
Mensen met elektrische verwarming zoals een warmtepomp zullen de aanschaf van de digitale meter het hardste voelen. Met elektrische verwarming is het elektrisch verbruik in de winter een stuk hoger dan in de zomer. Omdat zonnepanelen in de winter weinig opleveren, moeten deze mensen in de winter veel stroom van het net kopen. Met de terugdraaiende teller konden ze in de zomer veel opwekken om in de winter te verbruiken. Dat is nu niet meer mogelijk.
Voordelen van een Digitale Meter
Het grootste voordeel van de digitale meter is dat je geen prosumententarief meer hoeft te betalen. Dit was een verhoogde netkost die je betaalde met een terugdraaiende meter om te kunnen profiteren van de voordelen van een terugdraaiende meter. Bij een terugdraaiende meter kon je je opgewekte stroom naar het net sturen en gebruiken wanneer jij het nodig had.
Zelfverbruik
Het allerbelangrijkste met een digitale meter is om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf verbruikt. Om je zelfverbruik te stimuleren kun je bijvoorbeeld apparaten programmeren. Het kan ook interessant zijn om een warmtepompboiler of een gewone elektrische boiler aan te schaffen met een slimme sturing. Hierdoor hoeft je gas- of mazoutketel niet aan te slaan in de zomer. Als je een elektrische auto hebt, kan een slimme laadpaal ervoor zorgen dat je meer opgewekte stroom zelf verbruikt.
Batterij
Een batterij zorgt ervoor dat je een deel van je opgewekte stroom opslaat zodat je de nacht kunt overbruggen met je opgewekte stroom. Daarnaast springt de batterij bij op momenten dat je meer verbruikt dan je zonnepanelen opwekken. De capaciteit van je batterij is groot genoeg om je verbruik van één dag te dekken, maar je kunt niet al je overtollige stroom van de zomer tijdens de winter gebruiken. In andere woorden, je blijft altijd voor een deel afhankelijk van het net.
Heb ik voor een Batterij een Nieuwe Omvormer Nodig?
Je kunt je oude omvormer behouden, maar dan moet je een aparte batterijomvormer aanschaffen. Het nadeel van deze systemen is dat de stroom van je zonnepanelen twee keer wordt omgevormd voordat deze in de batterij terechtkomt. Zowel je zonnepanelen als je batterij werken op gelijkstroom (DC), terwijl je in je woning wisselstroom (AC) gebruikt. Een gewone omvormer zet alle gelijkstroom die je opwekt om in wisselstroom. Als de stroom naar de batterij gaat, moet deze weer worden omgezet naar gelijkstroom. Hierdoor verlies je tussen de 5 en 8% van je opgewekte stroom
.
Om deze reden wordt vaak voor een hybride omvormer gekozen. Deze omvormer registreert welke stroom moet worden omgezet en welke stroom direct naar de batterij kan. Met een hybride omvormer heb je geen verlies op de stroom die naar je batterij gaat.
Extra Zonnepanelen Plaatsen
Veel mensen hebben gewacht om hun bestaande installatie uit te breiden omdat ze bij uitbreiding eerder een digitale meter zouden krijgen. Als je verbruik groter is geworden dan een paar jaar geleden, is het nu een goed moment om extra zonnepanelen te plaatsen.
Oude Zonnepanelen Vervangen
Ten eerste moet je kijken of je genoeg ruimte hebt om nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Als dit niet het geval is, kan het een optie zijn om je oude zonnepanelen te vervangen door nieuwe met meer wattpiek. Oude en nieuwe zonnepanelen op hetzelfde dakvlak plaatsen ziet er in ieder geval niet mooi uit. Omdat de kosten van nieuwe zonnepanelen niet meer zo hoog zijn, worden oude panelen vaak vervangen door nieuwe zonnepanelen voor een hoger rendement.
Ook een Nieuwe Omvormer?
De meeste oudere omvormers zijn kleiner dan het vermogen van de zonnepanelen en hebben slechts één string. Daarom kun je het beste een nieuwe omvormer aanschaffen als je nieuwe zonnepanelen installeert. Het is het gemakkelijkst om één grotere hybride omvormer te nemen zodat alle zonnepanelen hierop aangesloten kunnen worden. Dit is handig als je later een batterij wilt plaatsen. Als je nog groenestroomcertificaten hebt, kan dit niet omdat je een aparte omvormer moet hebben voor de zonnepanelen met groenestroomcertificaten. De oude omvormer mag in dit geval wel vervangen worden door een nieuwe omvormer, maar je nieuwe zonnepanelen moeten dan op een aparte omvormer worden aangesloten.
Nieuwe Zonnepanelen Richting het Noorden
Een andere optie is om je nieuwe zonnepanelen op een ander dakvlak te plaatsen, iets meer richting het noorden. Je kunt je oude zonnepanelen laten staan, deze leveren waarschijnlijk nog een mooi rendement als de zon schijnt. De nieuwe zonnepanelen renderen ook bij bewolkt weer en als de zon in de zomer hoog genoeg staat, heb je meestal op beide dakvlakken zon. Hierdoor is de opbrengst van de zonne-energie beter verdeeld en kun je meer opgewekte stroom zelf verbruiken.
Conclusie
Met de komst van de digitale meter is het belangrijk om je strategie aan te passen om een hoog rendement te behouden. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf verbruikt door slimme sturing en overweeg het plaatsen van extra zonnepanelen of een batterij. Met de juiste aanpassingen kun je blijven profiteren van je zonnepanelen en je energierekening zo laag mogelijk houden.