groenestroomcertificaten behouden bij Uitbreiding Zonnepanelen

Wil je je zonnepanelen uitbreiden of een batterij toevoegen, maar ben je bang om je groenestroomcertificaten te verliezen? Dit artikel legt uit hoe je extra zonnepanelen of een batterij kunt plaatsen zonder je groenestroomcertificaten kwijt te raken.

Wat moet je weten over uitbreiden?

Extra zonnepanelen plaatsen:

  • Wil je meer zonnepanelen plaatsen om nog meer groene stroom op te wekken? Dat kan, maar let goed op! Je mag geen extra zonnepanelen aansluiten op je bestaande omvormer. Doe je dit wel, dan raak je je groenestroomcertificaten kwijt.
  • De oplossing? Je moet een tweede omvormer installeren voor de nieuwe zonnepanelen. Dit is echter niet altijd eenvoudig, vooral niet als je een monofasige elektriciteitsaansluiting hebt. In dat geval moet het gecombineerde vermogen van beide omvormers onder de 5 kW blijven. Als het totale vermogen boven de 5 kW uitkomt, moet je je elektriciteitsaansluiting upgraden naar een driefasige installatie. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, variërend van €800 tot €1500.

Omvormer vervangen:

  • Soms kan het nodig zijn om je oude omvormer te vervangen. Bijvoorbeeld als je een hybride systeem wilt installeren dat ook een thuisbatterij ondersteunt. Het goede nieuws is dat je je omvormer mag vervangen zonder je groenestroomcertificaten te verliezen.
  • Als je kiest voor een hybride omvormer, zorg er dan voor dat je ook je groenestroomteller vervangt door een bidirectionele groenestroomteller. Dit type teller kan de stroom meten die zowel naar het net wordt gestuurd als die wordt opgeslagen in je batterij. Hierdoor kun je je huidige zonnepanelen combineren met een nieuwe thuisbatterij. Als je ook extra zonnepanelen wilt toevoegen, kun je een tweede hybride omvormer installeren, zodat beide omvormers met één batterij kunnen werken. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënt systeem, maar ook voor het behoud van je certificaten.


Batterij toevoegen:

  • Als je je bestaande omvormer wilt behouden, kun je kiezen voor een retrofit opstelling. Hierbij wordt er een tweede omvormer toegevoegd, speciaal voor de batterij. Hoewel dit een werkbare oplossing is, heeft het wel een nadeel: het is minder efficiënt. De stroom moet namelijk twee keer worden omgevormd voordat deze in de batterij kan worden opgeslagen, wat resulteert in energieverlies.
  • Daarom is een hybride opstelling met een nieuwe hybride batterij-omvormer vaak een betere optie. Deze omvormer combineert het omvormen van de stroom en het opslaan in de batterij in één apparaat. Dit maakt het systeem niet alleen efficiënter, maar zorgt er ook voor dat je meer uit je zonnepanelen en batterij haalt.

Wat als je een digitale meter hebt?

Veel mensen maken zich zorgen over wat er gebeurt met hun groenestroomcertificaten als ze een digitale meter krijgen. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. De digitale meter heeft geen invloed op je certificaten. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle bovenstaande richtlijnen volgt als je je installatie wilt uitbreiden. Zo kun je er zeker van zijn dat je je groenestroomcertificaten behoudt, zelfs met een digitale meter.


Conclusie

Als je overweegt om je zonnepaneleninstallatie uit te breiden met extra zonnepanelen of een thuisbatterij, is het belangrijk om goed op de details te letten. Voor nieuwe zonnepanelen moet je een extra omvormer plaatsen. Wil je een batterij toevoegen, dan is het vaak het beste om je huidige omvormer te vervangen door een nieuwe hybride omvormer. Hiermee kun je niet alleen je groenestroomcertificaten behouden, maar ook profiteren van een hoger rendement met je thuisbatterij. Vergeet niet om je groenestroomteller aan te passen waar nodig, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je installatie zonder je certificaten te verliezen.