
Hoe bereken je de juiste capaciteit van uw thuisbatterij
Veel formules op het internet gebruiken de wattpiek van je zonnepanelen om de capaciteit van een thuisbatterij te berekenen. Dit is echter een simplistische benadering. Voor een effectieve thuisbatterij is het belangrijk om naar je verbruik en verbruiksprofiel te kijken, en te bepalen waarvoor je de batterij wilt gebruiken.
Thuisbatterij voor Zelfverbruik
Een thuisbatterij wordt vaak ingezet om het zelfverbruik van opgewekte energie te verhogen. Hiermee kun je de overtollige stroom die overdag door je zonnepanelen wordt opgewekt, opslaan en 's nachts gebruiken. Daarnaast kan de batterij helpen om verbruikspieken gedurende de dag af te vlakken. Bijvoorbeeld, als je overdag een wasmachine aanzet en je zonnepanelen leveren onvoldoende stroom, dan kan de batterij bijspringen zodat je geen stroom van het net hoeft te gebruiken.
Voorbeeld van een Verbruiksprofiel
Bij het berekenen van de benodigde batterijcapaciteit moet je je nachttelijk stroomverbruik in overweging nemen. Als je bijvoorbeeld veel thuis werkt of gepensioneerd bent, kun je meer stroom overdag gebruiken en is een kleinere batterij vaak voldoende. Voor mensen die overdag weinig thuis zijn, kan het handig zijn om apparaten in te stellen om overdag te werken, zodat je minder afhankelijk bent van de batterij. Het doel is om de batterij in de avond volledig op te laden.
Winter vs. Zomer
Het seizoen heeft invloed op de prestaties van je thuisbatterij. In de winter, wanneer de productie van zonnepanelen lager is, kan het zijn dat de batterij niet volledig opgeladen raakt. In de zomer zijn de nachten korter, wat betekent dat er minder capaciteit nodig is. Een te grote batterij kan dan onnodig zijn, omdat deze in de winter niet volledig benut zal worden en in de zomer mogelijk overtollige stroom oplevert.
Capaciteit Berekenen
Om de juiste capaciteit te bepalen, begin je met het berekenen van je gemiddelde dagelijkse verbruik door je jaarlijkse verbruik door 365 te delen. Stel dat je jaarlijks 3560 kWh verbruikt, dan is dat gemiddeld 10 kWh per dag. Voor een huishouden dat bijvoorbeeld 's nachts 5 kWh verbruikt, is een batterij van 5 kWh voldoende om de nacht door te komen.
Thuisbatterij met Slimme Sturing
Bij een slimme thuisbatterij, die werkt met dynamische stroomtarieven (waarbij de stroomprijs elk uur verandert) en netbalancering ondersteunt, is het juist voordelig om een grotere batterij te hebben. Een grotere batterij kan meer stroom opslaan wanneer de tarieven laag zijn en deze weer terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn. Dit kan het rendement verhogen.
Conclusie
Bij een batterij voor zelfverbruik is het belangrijk om de capaciteit goed te berekenen en niet onnodig groot te kiezen, om kosten te besparen. Voor slim sturende batterijen kan een grotere capaciteit juist rendabel zijn. Modulaire batterijen zijn aan te raden, omdat je deze eenvoudig kunt uitbreiden met extra opslagmodules wanneer nodig.